امام جمعه شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بیان اینکه اربعین فرصتی برای تجدید عهد با اهداف و آرمان های امام حسین (ع) است گفت: بدون داشتن روحیه حسینی و عشق و علاقه به امام حسین(ع) نمی توان در برابر ظلم و ستم و استکبار ایستادگی کرد.
حجت الاسلام محمود ترابی با تاکید بر اینکه ظلم ستیزی به عنوان یکی از پیام های مکتب عاشورا و اربعین باید به نسل های آینده منتقل شود افزود: مقاومت، پایداری، شهادت طلبی، دشمن شناسی، استکبار ستیزی و اقدام به موقع از پیام های اربعین برای مسلمانان است و باید با ترویج و انتقال روحیه شهادت طلبی و ایثارگری به نسل آینده مخصوصا جوانان زمینه ساز قیام بزرگ، جهانی و عدل گستر مهدی موعود(عج) فراهم آید.
وی احیای سنت شهادت را یکی دیگر از پیام های مکتب عاشورا دانست و خاطرنشان کرد: زندگی مردم آن زمان طوری بود که هر کس به خاطر زندگی و هدف های شخصی خود زحمت می کشید و تنها چیزی که مورد توجه اینگونه افراد بود این بود که مقرری و مواجب آنها از طرف حکومت قطع نشده و به همین دلیل هرگونه دستور حاکمان وقت را بی کم و کاست اجرا می کردند و با هرگونه صحنه ظلم و فساد که روبرو می شدند لب به اعتراض و انتقاد نمی گشودند اما قیام امام حسین (ع) این وضع را دگرگون ساخت و سنت شهادت را در جامعه اسلامی زنده کرد.
واقعه کربلا وجدان دینی جامعه را بیدار کرد
رئیس شورای فرهنگ عمومی شهرستان شاهرود تاکید داشت: امام حسین (ع) با قیام خود پرده از روی زندگی آلوده و پست به ظاهر مسلمانان آن زمان برداشت و راه نوینی را پیش روی آنان نهاد که اگر چه در آن سختی بود اما ذلت و خواری در آن جایی نداشت.
ترابی خاطر نشان کرد: واقعه کربلا وجدان دینی جامعه را بیدار و تحول روحی ای به وجود آورد که شعاع تاثیر آن جامعه اسلامی را فراگرفت و روح مبارزه را که در جامعه آن زمان به خاموشی گراییده بود شعله ای تازه بخشید و دلهای مرده و پیکرهای افسرده مردم آن زمان حیاتی تازه دمیده و آنها را به جنبش درآورد.
ترابی اربعین را تکمیل کننده نهضت عاشورا دانست و تاکید داشت: پس از واقعه عاشورا اهل بیت (ع) همان جهاد مقدسی را انجام دادند که حسین (ع) در لباس خون و شهادت انجام داد و در این بین بیشتر از همه خطبه های کوبنده و روشنگرانه امام سجاد(ع) و حضرت زینب (س) در کوفه و شام سبب شد تا نهضت عاشورا حفظ و مسلمانان اسلام ناب علوی را از اسلام اموی تشخیص داده و ماهیت پلید حکومت یزید برای همگان افشا شود.
وی با تاکید بر اینکه اربعین یادآور خاطره ای حیات بخش برای بشریت و دارای محتوایی آموزنده برای جهانیان است اظهار داشت: به غیر از امام حسین (ع) هیچکدام از انبیاء و امامان معصوم (ع) اربعین و زیارت اربعین نداشتند و این امر از خصوصیات نهضت حسینی و نشانگر نقش بی بدیل و تاثیرگذار نهضت عاشورای سیدالشهدا(ع) بر مردم جهان است.
اربعین سرآغاز تبلیغ اهداف و آرمان های نهضت عاشورا
مدیر کل تبلیغات اسلامی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بزرگداشت اربعین حادثه غمبار عاشورا گفت: یکی از عواملی که در حفظ و تداوم نهضت عاشورای حسینی نقش مؤثری دارد بزرگداشت اربعین حضرت سیدالشهدا و یارانش است و بدون تردید مردم نیز از این رهگذر قیام و نهضت عاشورای امام حسین (ع) را مرور کرده و با اهداف آن آشنا می شوند.
حجت الاسلام علی شکری با تاکید بر اینکه اربعین آینه ای است که در آن تصویری از نهضت و قیام خونین محرم نقش بسته است و در برابر چشم انسان های متعهد قرار دارد افزود: اربعین سرآغاز تبلیغ اهداف و آرمان های والای نهضت عاشورا و روز باشکوهی است که حیات خود را از خون امام حسین (ع) گرفت چرا که اولین مجلس عزاداری برای حضرت سیدالشهدا و یاران باوفایشان در این روز همراه با تبلیغ آرمان های آن حضرت در کنار تربتش انجام شد.
وی به اختلاف میان مورخان در رابطه با آنکه در اولین اربعین بعد از شهادت امام حسین (ع) چه کسانی مزار شهیدان کربلا را زیارت کردند و آیا در همین اربعین بود که اهل بیت (ع)خود را به قتلگاه و مزار شهیدان کربلا رسانیدند، یا در اربعینهای دیگر اشاره کرد و اظهار داشت: آنچه مسلم است آنکه در اولین اربعین که مصادف با روز بیستم صفر سال 61 هجری است "جابر بن عبدالله انصاری" و "عطیة بن سعد بن خبادهی عوفی" اولین زائرانی بودند که تربت پاک حضرت سیدالشهدا و اصحابشان را زیارت کردند.
جابر بن عبدالله انصاری اولین زائر سیدالشهدا(ع)
مدیر کل تبلیغات اسلامی استان سمنان به همراهی "عطیه عوفی" با "جابر بن عبدالله انصاری" اشاره کرد و یادآور شد: زمانی که "جابر" برای زیارت قبر امام حسین (ع) از مدینه به کربلا آمد عطیه نیز در کنار وی حاضر شد و لازم به ذکر است که "جابر بن عبدالله انصاری" یکی از صحابه گرامی پیامبر (ص) و مورد عنایت ویژه و توجه خاص آن حضرت بود و "عطیه عوفی" نیز در علم تفسیر از شاگردان برجسته "ابنعباس" و جزو مفسران دانشمند و صاحب تفسیر آن زمان به حساب می آمد.
شکری با اشاره به بنا نهادن مراسم اربعین حسینی توسط این دو بزرگوار اذعان داشت: پس از آن تاریخ مراسم بزرگداشت اربعین امام حسین (ع) و یاران باوفایشان هرسال با شکوه و عظمت خاصی برگزار شد و هم اکنون نیز ادامه دارد و شیعیان سراسر نقاط جهان در اربعین حسینی به یاد اباعبدلله و حماسه بزرگ عاشورا این روز را گرامی داشته و همراه با سوگواری سالار شهیدان به تعظیم شعائر دینی می پردازند.
وی با تاکید بر آثار ارزشمند برپایی مراسمات حسینی به ویژه اربعین آن حضرت گفت: در روایات رسیده از امامان معصوم (ع) تاکید ویژه ای به زیارت قبر امام حسین(ع) در اربعین شده است و در این زمینه امام حسن عسگری(ع) آن را از نشانههای مومن واقعی و مسلمانان شیعه عنوان کرده و میفرماید"نشانههای مؤمن پنج چیز است؛ 51 رکعت نماز (واجب و مستحب در شبانه روز)، زیارت اربعین، انگشتر در دست راست کردن، پیشانی به خاک گذاشتن، و بلند گفتن بسم الله الرحمن الرحیم".
مدیر کل تبلیغات اسلامی استان سمنان اذعان داشت: هدف امام حسن عسگری (ع) از دعوت به زیارت امام حسین (ع) در روز اربعین آن است که دوستداران اهل بیت با اجتماع در کنار تربت پاک سیدالشهدا ضمن سوگواری برای شهادت اباعبدالله (ع) و ستمی که بر اهل بیتش وارد شد ضمن تجدید عهد با آن حضرت افشاگر جنایات بنی امیه باشند و بیزاری خود را از یزید و یزید صفتان اعلام بدارند.
اربعین روز تجدید غم و اندوه شیعیان جهان در مصیبت سید و سالار شهیدان
امام جمعه موقت شاهرود نیز در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در رابطه با ریشه اهمیت بزرگان دین و شیعیان در مورد بزرگداشت اربعین سیدالشهدا در چیست و هدف امامان از بزرگداشت اربعین چه می تواند باشد گفت: روز بیستم ماه صفر که مصادف با روز چهلم شهادت امام حسین(ع) است از همان اولین سال واقعه نهضت عاشورا سال 61 هجری روز تجدید غم و اندوه مسلمانان و شیعیان جهان و ارادتمندان و علاقه مندان به حضرت سید الشهدا و اهل بیت (ع) بوده است.
حجت الاسلام عباس امینی با تاکید به اینکه نگاه مردم به گفتار و چگونگی عملکرد عالمان دینی است افزود: در هر زمانی اعمال عالمان دینی و بزرگان دین برای مسلمانان واقعی دارای اهمیت فراوان است و اگر انجام عملی از طرف آنها تایید یا رد شد و یا اینکه از همه مهمتر خود آنها به انجام آن عمل مبادرت ورزیدند به عنوان یک سنت و سیره حسنه در بین مسلمانان رواج پیدا می کنند و دنباله رو عالمان و بزرگان دینی خود هستند.
وی اظهار داشت: امامان معصوم (ع) و بزرگان دین نیز اعمال مخصوصی را در روز اربعین امام حسین (ع) نه خاص بیستم ماه صفر انجام می دادند که یکی از آنها زیارت اربعین امام حسین (ع) است تا جایی که امام حسن عسگری (ع) زیارت مخصوص امام حسین(ع) را در روز اربعین یکی از نشانه های شیعه بودن عنوان کردند.
شهادت امام حسین (ع) مصیبتی که بالاتر از آن در اسلام سابقه نداشت
امام جمعه موقت شاهرود مهم ترین علت جایگاه ویژه اربعین در بین شیعیان را روایت امام حسن (ع) دانست و خاطرنشان کرد: به خاطر اهمیت این جایگاه بسیاری از شیعیان در سراسر جهان خود را در اربعین امام حسین (ع) به کربلا می رسانند و کسانی که امکان این سفر را ندارند آرزوی زیارت امام حسین (ع) را در روز اربعین در دل دارند.
امینی تاکید داشت: به دلیل شدت مصیبت شهادت امام حسین (ع) که مصیبتی بود که بالاتر از آن در اسلام سابقه نداشت و از طرفی زنده ماندن قیام خونین کربلا تلاش دیگر امامان معصوم (ع) بر آن بود که به نام سیدالشهدا بر سرزبانها و یاد و خاطره آن حضرت زنده بماند به همین دلیل در بین ائمه (ع) به زیارت امام حسین تاکید فراوان شده و در بین زیارات طول سال زیارت اربعین جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
وی به اولین زیارت سیدالشهدا در روز اربعین اشاره کرد و اذعان داشت: البته قبل از اربعین هم به صورت مخفیانه زیارت امام حسین(ع) انجام شده بود که به عنوان نمونه گزارش شده آن زیارت شهدای کربلا توسط "سلیمان بن عدوی" در سومین روز واقعه عاشورا است که پس از تماشای پیکرهای به خاک و خون کشیده امام حسین و یارانشان مرثیه ای جانسوز نیز سرود اما به صورت رسمی و آشکار اولین زیارت آن حضرت در روز اربعین انجام شد.
اهمیت اربعین در منابع ارزشمند شیعه
استاد حوزه و دانشگاه شاهرود نیز در این گفتگو با اشاره به منشاء اهمیت اربعین در منابع ارزشمند شیعه گفت: روز اربعین از دوجهت بازگشت اهل بیت امام حسین(ع) از شام به مدینه و دیگری زیارت تربت مطهر آن حضرت توسط جابر بن عبدالله انصاری از صحابه برجسته پیامبر اکرم (ص) و حضرت علی (ع) حائز اهمیت می باشد.
حجت الاسلام حمید عبدالهیان افزود: شیخ مفید، شیخ طوسی و علامه حلّی (ره) در رابطه با اربعین بدین صورت نوشته اند: "روز بیستم صفر روزی است که اهل بیت امام حسین (ع) از شام به سوی مدینه بازگشتند. هم چنین در این روز، جابر بن عبدالله انصاری، صحابی رسول خدا(ص) برای زیارت امام حسین(ع) از مدینه به کربلا آمد و او اولین کسی بود که قبر امام حسین(ع) را زیارت کرد".
وی با اشاره به عادت دیرینه مسلمانان و شیعیان اقصی نقاط جهان که از احادیث، روایات و سفارشات امامان معصوم(ع) در رابطه با زیارت امام حسین (ع) در روز اربعین گرفته شده است اظهار داشت: خیل کثیری از مشتاقان سیدالشهدا(ع) از نقاط مختلف جهان و کشور عراق در قالب کاروان های مختلف با پای پیاده وارد کشور عراق می شوند تا خود را به مراسم اربعین آن حضرت برسانند.
هیچگونه پیشینه ای برای اربعین در احادیث تا قبل از واقعه عاشورا ذکر نشده است
رئیس حوزه علمیه حضرت ولی عصر (عج) شاهرود یادآور شد: در کتاب "کامل الزیارات" صفحه 134 حدیثی از امام صادق (ع) در رابطه با ثواب زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده نقل شده است که می فرمایند: " کسى که با پای پیاده به زیارت امام حسین(ع) برود، خداوند به هر قدمى که برمىدارد یک حسنه برایش نوشته و یک گناه از او محو مى فرماید و یک درجه مرتبه اش را بالا مىبرد.
عبدالهیان همچنین افزود: وقتى به زیارت رفت، حق تعالى دو فرشته را موکل او مىفرماید که آنچه خیر از دهان او خارج میشود را نوشته و آنچه شر و بد است را ننویسند و وقتى برگشت با او وداع کرده و به وى مىگویند: اى ولىّ خدا! گناهانت آمرزیده شد و تو از افراد حزب خدا و حزب رسول او و حزب اهلبیت رسولش هستی، به خدا قسم! هرگز تو آتش را به چشم نخواهی دید و آتش نیز هرگز تو را نخواهد دید و تو را طعمه خود نخواهد کرد".
وی یادآور شد: زیارت اربعین مخصوص امام حسین (ع) وارد شده است و در رابطه با هیچ کدام از امامان معصوم قبل و بعد از آن حضرت چنین سفارشی وجود ندارد پس در احادیث و روایات و از نظر تاریخی نیز هیچگونه پیشینه ای برای اربعین و و اعمال مربوط به آن تا قبل از واقعه عاشورا ذکر نشده است و این ویژگی تنها مربوط به سیدالشهدا (ع) است.
امام حسین(ع)؛ یک الگوی جاودانه و حیات بخش
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با راز ماندگاری نهضت عاشورا گفت: فرهنگ جانسوز و غیرت آور عاشورا دل ها را به جوش و خروش می آورد و حسین بن علی (ع) لحظه ای ننگ را نپذیرفت و مرگ برای او از بیعت کردن با منحرفان و شهوت رانان شیرین تر و گواراتر بود.
حجت الاسلام ولی الله مصائبی با بیان اینکه امروزه خیلی ها سعی می کنند که ما را از فرهنگ عاشورا و نهضت امام حسین (ع) دور کنند تاکید داشت: راز زنده ماندن روح ما تا کنون قصه عشق ورزیدن به سیدالشهدا و اصحاب باوفایشان است. سوگواری و اشک بر اباعبدالله(ع) سلاح ماست و باعث جدا کردن ما از طاغوت و مفسدین می شود.
وی با بیان اینکه یکی از پیام های نهضت عاشورا و اربعین پیروی از ولایت فقیه زمان خود است افزود: ملت ما مرامشان مانند کوفیان نیست که امام خود را در حساس ترین شرایط آن زمان تنها گذاشتند.
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان با تاکید بر اینکه حسین (ع) یک الگوی جاودانه و مظهر رهایی از ظلمت هاست یادآور شد: جهاد سیدالشهدا(ع) و یارانشان برای متاع و زیبایی های فریبنده این دنیا نبود و برای دنیا به صحرای کربلا نیامده بود بلکه اصل حرکت حضرت برای زنده کردن انسانیت و آزادگی و رسوا کردن منافقان و چهره های به ظاهر دیندار بود.
فرهنگ عاشورا راز رهایی از ذلت و خواری
مصائبی خاطر نشان کرد: سرچشمه حرکت امام حسین (ع)آیات نورانی قرآن است زمانی که آن حضرت انحراف از احکام آزادی بخش قرآن و محجور شدن سیره پیامبر را احساس کرد در اجرای دستورات نورانی قرآن جان خود را فدا کرد.
وی با تاکید به اینکه الان نیز دشمنان اسلام و قرآن نیزه های زهرآلود تبلیغاتی خود را آماده کرده اند تا ناموس و عزت ما را بی ارزش کنند گفت: دشمنان اسلام و قرآن با در دست گرفتن اهرم های تبلیغاتی و غیراخلاقی در پی ربودن اعتقادات و مبانی فرهنگی ما هستند و می خواهند با رواج افکار غیر اخلاقی عزت ما را خدشه دار کنند.
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان سمنان موثرترین اهرم برای مقابله با پدیده تهاجم فرهنگی را دل دادن به معیارها و اهداف سیدالشهدا دانست و افزود: تهاجم فرهنگی زمانی می تواند ارزش های دینی و انسانی ما را نابود کند که ما از حرکت سراسر عشق اباعبدالله (ع) جدا شویم.
مصائبی در پایان خاطر نشان کرد: فرهنگ شهادت در مقابله با تهاجم فرهنگی می تواند نقش اساسی و بنیادی داشته باشد و تا کنون هم بسیاری از نقشه های دشمنان فرهنگی اسلام و قرآن و این مرز و بوم را نابود ساخته است.
.......................................
گزارش از فاطمه قریب
نظر شما